Kuulumisia opetussuunnitelman kirjoitustyöstä

Alta voit lukea Kaisa Saarisen kuulumisia opetussunnitelman työstämisestä

Moni on kuullut sanan opetussuunnitelma, mutta harva lienee sen kannesta kanteen lukenut. Tällä hetkellä voimassa olevan asiakirjan virallinen nimi on Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014. Käytännössä se on karkeasti ottaen manuaali, jonka luettuasi sinulla on kokonaiskuva, miten ja millaiselle perustalle opetus tulisi Suomessa järjestää, mitä asioita tulisi ottaa huomioon. Itse olen todennut, että opetussuunnitelmaa kirjoittaessa luku luvulta tulee samalla tehtyä ikäänkuin käsikirjaa koulua varten.


Opetussuunnitelma lähtee liikkeelle siitä, että siinä kerrotaan opetussuunnitelman tasot: valtakunnallinen, paikallinen (opetuksen järjestäjän eli yleensä kunnan tai kaupungin) sekä koulukohtainen. Kristillinen koulu on
yksityiskoulu eli se on sekä opetuksen järjestäjä että opetussuunnitelmaa toteuttava koulu. Käyn hyvin suurpiirteisesti läpi, miten opetussuunnitelma rakentuu.


Luku yksi käsittelee sitä, miten ja miksi paikallinen eli tässä tapauksessa Kouvolan seudun kristillisen koulun opetussuunnitelma tehdään. Toisessa luvussa kuvataan ops:in yleissivistävää luonnetta, avataan suomalaisen koulumaailman arvopohjaa ja vallitsevaa oppimiskäsitystä. Kolmas luku käsittelee opetuksen kasvatuksellisia ja opetuksellisia tavoitteita ja laaja-alaisia osaamisalueita. 

 

Neljännessä luvussa avataan toimintakulttuuria, oppimisympäristöä, työtapoja, opetuksen eheyttämistä (miten joku opiskeltava asia saa erilaisia näkökulmia eri oppiaineissa) sekä monialaisia oppimiskokonaisuuksia (eri oppiaineita yhdistävät suuremmat aihekokonaisuudet, kuten metsä).

 

Viides luku paneutuu koulun toiminnan järjestämiseen. Kuudesluku on arviointiluku. Seitsemännessä luvussa määritellään, millaisia tukimuotoja peruskoulussa on. Kahdeksasluku käsittelee oppilashuoltoa ja sen järjestämistä. 

 

Luvut 9 ja 10 ovat erityislukuja. Ensimmäisessä niistä käsitellään kieleen ja kulttuuriin liittyviä erityiskysymyksiä (esim. saamelaiset ja viittomakieli) ja jälkimmäinen on kaksikielistä opetusta järjestäville kouluille.

 

Luku 11 on mm. kristillisille kouluille suunnattu ohjeistus eli miten järjestetään erityiseen maailmankatsomukseen perustuva perusopetus. 12. luvussa käsitellään valinnaisuutta peruskoulussa. Alkuopetuksen osuus on luku 13, jossa oppiaineittain käsitellään alkuopetuksen tavoitteita ja sisältöjä. Ja luku 14 on vastaava osuus vuosiluokkien 3.-6. opetuksen järjestämisestä. OPS jatkuu vielä yläkoulun asioilla, mutta tässä vaiheessa Kouvolan seudun kristillinen koulun opetuslupaa varten riittää 14 luvun kirjoittaminen auki paikallisesti päätettävien asioiden osalta.

 

Urakka on aivan valtava. Parempi, ettei ajattele sitä kokonaisuutena, vaan etenee vain sinnikkäästi luku luvulta. Muutoin on vaarana nääntyä taakan alle. Ilman Herran kutsua ja Hänen antamaa voimaa ja viisautta en henkilökohtaisesti edes harkitsisi tällaiseen mukaan lähtemistä. Opetussuunnitelmatekstin lisäksi tarvitaan ikäänkuin bonuksena kaksinumeroinen määrä erinäisiä liiteasiakirjoja.

 

Tällä hetkellä Kouvolan seudun kristillisen koulun opetussuunnitelman rakentuminen etenee luvussa 6, jota nyt luen. Kirjoitusvaiheessa apuna on Kouvolan kaupungin opetussuunnitelma sekä erityisesti muiden kristillisten koulujen opetussuunnitelmat. Kaikki on kuitenkin pohdittava juuri Kouvolaan perustettavan koulun kannalta eli teksti pitää pääosin tuottaa itse. Jos päivässä sattuu olemaan alle tunnin pätkä aikaa, niin vain lukemista voi sellaisessa ajassa tehdä. Kirjoitustyö vaatii huomattavaa paneutumista, joka taas edellyttää aikaa.