yhdistyksen säännöt
Kouvolan seudun kristillinen kasvatus ry:n säännöt
1 § YHDISTYKSEN NIMI JA KOTIPAIKKA
Yhdistyksen nimi on Kouvolan seudun kristillinen kasvatus ry ja sen kotipaikka on Kouvola.
2§ YHDISTYKSEN TARKOITUS JA TOIMINNAN LAATU
Yhdistyksen tarkoitus on tukea ja edistää kristillistä kasvatusta Kouvolan seudulla. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys voittoa tavoittelematta
- ylläpitää kristilliseen maailmankatsomukseen perustuvaa aamu- ja iltapäiväkerhotoimintaa, muuta kerhotoimintaa, päiväkotia sekä kristillistä koulua, joka asianmukaisen luvan saatuaan antaa peruskoulun oppimäärää vastaavaa opetusta.
- tukee opettajia ja muuta henkilökuntaa sekä oppilaiden vanhempia järjestämällä kristillistä kasvatusta tukevia kursseja ja muuta alaan liittyvää koulutusta sekä tapahtumia.
- tukee neuvoin Kouvolan seudun kouluissa ja päiväkodeissa tehtävää kristillistä kasvatusta.
Toimintansa tukemiseksi yhdistyksellä on oikeus ottaa vastaan avuksia, lahjoituksia ja testamentteja, toimeenpanna myyjäisiä, tapahtumia ja rahankeräystä sekä omistaa ja hallita toimintansa kannalta tarpeellista kiinteää ja irtainta omaisuutta.
Yhdistys on yleiskristillinen, eikä se edusta mitään tunnustuskuntaa. Toiminnan lähtökohtana on kaikille kristityille yhteinen perusta, joka löytyy Raamatun ilmoituksesta ja jonka ydin on ilmaistu apostolisessa uskontunnuksessa.
3§ JÄSENET
Yhdistykseen jäseneksi voi sen hallitus hyväksyä yksityishenkilöitä, oikeuskelpoisia yhteisöjä, rekisteröityjä yhdistyksiä ja säätiöitä, jotka hyväksyvät yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt.
Kannattavaksi jäseneksi voidaan hyväksyä yksityishenkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa.
Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle tai puheenjohtajalle tai ilmoittamuituksella yhdistyksen kokouksessa. Eron saanut jäsen on vapaa velvoitteistaan saman kalenterivuoden päättyessä.
Yhdistys voi erottaa jäsenen, jos tämä on jättänyt jäsenmaksunsa maksamatta tai jos tämä aiheuttanut toiminnallaan yhdistykselle merkittävää vahinkoa. Jäsenmaksun ja kannatusjäsenmaksun suuruudesta erikseen kummallekin jäsenrymälle päättää syyskokous.
4§ HALLITUS
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu syyskokouksessa valitut puheenjohtaja sekä 4-6 muuta varsinaista jäsentä sekä 2 varajäsentä. Hallituksen toimikausi on kalenterivuosi. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaanluettuna on läsnä. Äänestykset ratkaistaan ehdottomalla ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
Puheenjohtajan, varapuheenjohtajan, muiden varsinaisten jäsenten ja varajäsenten toimikausi on kaksi (2) vuotta. Puolet tai lähinnä puolet hallituksen muista jäsenistä ja varajäsenistä on erovuorossa vuosittain. Varajäsenet kutsutaan hallituksen kokoukseen pois jääneen varsinaisen jäsenen sijaan tarvittaessa yhdistyksen kokouksen valitsemisjärjestyksessä. Hallituksen toimikausi vaihtuu vuoden vaihteessa.
5§ YHDISTYKSEN NIMEN KIRJOITTAMINEN
Yhdistyksen nimen kirjoittaa puheenjohtaja yksin tai varapuheenjohtaja, muu hallituksen jäsen, sihteeri tai rahastonhoitaja, kaksi yhdessä. Hallitus voi määrätä yhdistyksen toimihenkilön kirjoittamaan yhdistyksen nimen yksin.
6§ TILIKAUSI JA TILINTARKASTUS
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.
7§ YHDISTYKSEN KOKOUKSET JA KOKOUSKUTSU
Yhdistys pitää vuosittain kaksi varsinaista kokousta.
Yhdistyksen kevätkokous pidetään tammi-toukokuussa ja syyskokous syys-joulukuussa hallituksen määräämänä päivänä.
Ylimääräinen kokous pidetään, jos yhdistyksen kokous niin päättää, tai jos hallitus katsoo sen tarpeelliseksi, tai jos vähintään yksi kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen (30) vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus on esitetty hallitukselle.
Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella jäsenellä yksi ääni. Kannattavalla jäsenellä on läsnäolo- ja puheoikeus. Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös postitse taikka tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta.
Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään neljätoista (14) vuorokautta ennen kokousta jäsenille postitetuilla kirjeillä tai sähköpostitse jäsenen antamaan osoiteeseen tai julkaisemalla kokouskutsun yhdistyksen kevätkokouksen määräämässä sanomalehdessä tai yhdistyksen nettisivuilla.
8§ VARSINAISET KOKOUKSET
Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
-
kokouksen avaus
-
valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
-
todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
-
hyväksytään kokouksen esityslista
-
esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajan/-jien lausunto
-
päätetään tilinpäätöksen tai vuosilaskelman vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
-
käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
- kokouksen avaus
- valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
- todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
- hyväksytään kokouksen esityslista
- vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsenmaksujen suuruus seuraavalle kalenterivuodelle
- valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet sääntöjen 4§:n mukaisesti
- valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja varatoiminnantarkastajaa taikka yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja varatilintarkastajaa
- vahvistetaan toiminnantarkastajien/tilintarkastajien palkkiot
- käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kevät- tai syyskokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle 30 vuorokautta ennen varsinaista kokousta, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.
9§ SÄÄNTÖJEN MUUTTAMINEN JA YHDISTYKSEN PURKAMINEN
Päätös sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosa (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.
Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat kristilliseen kasvatustyöhön purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla.